"Är bilden viktig
så är bildskärmen viktig"

Se möjligheterna med en grafisk bildskärm

Har du precis investerat i en grafisk bildskärm från EIZO och vill veta mer om möjligheterna? Eller jobbar du fortfarande på en vanlig bildskärm och börjar känna begränsningarna?

EIZO School ger dig hela bilden

Nu har vi skapat EIZO School. Här lär du dig mer om grafiska bildskärmar, tar del av aktuella utbildningar, nyttiga nyheter och får skön inspiration som tar ditt bildskapande till nya nivåer.

Konfigurera och kalibrera din EIZO

"Ser du fel, så redigerar du fel"

Vanlig kontorsskärm eller grafisk bildskärm?

Jobbar du bara med texter eller tittar på semesterbilder? Då fungerar en vanlig kontorsskärm utmärkt. Men om du t ex redigerar bilder, gradar film eller jobbar med produkter i ett färgkritiskt flöde – då är det viktigt med en grafisk bildskärm.

Kolla, jämför, välj rätt

Hur gjorde du ditt senaste köp av kamera och objektiv? Förmodligen kollade du tester och jämförde prestanda och priser. Men att välja bildskärm är precis lika viktigt. Bildskärmen är faktiskt det enda fönster du har till din bildfil. Allt måste hålla högsta kvalitet. Från objektiv till bildskärm. Brister det i ett led kan slutresultatet bli lidande.

Tips till rätt grafisk bildskärm

Vilken grafisk bildskärm ska jag egentligen välja? Vilken skärm passar mina krav? Här listar vi åtta grundläggande funktioner som din grafiska bildskärm bör ha.

 1. Måste gå att hårdvarukalibrera

 2. Lätt att importera eller att lägga in egna ICC-profiler

 3. Bitdjup på 10 bitar per färg – ger en miljard färger, jämfört en vanlig bildskärm med 16,7 miljoner färger på en 8 bitars panel

 4. Uniformeringsfunktion – Digital Uniformity Equalizer (DUE) – garanterar att skärmen är så jämn som möjligt över hela ytan

 5. Adobe RGB:s färgrymd

 6. Panelens svartaste svarta ska vara så djup som möjligt

 7. Lättskött, snabb och samtidigt avancerad mjukvara för kalibrering

 8. Lång garantitid och lätt att kontakta support

Är det verkligen så viktigt att kalibrera bildskärmen?

Tänk dig en gitarr utan stämskruvar. Om den inte redan klingar falskt, så kommer den göra det med tiden. Likadant är det med en bildskärm när färgtonerna ska blandas enligt de fastställda världsstandarderna.

Mjukvarukalibrering räcker inte

Problemet är att du bara kan mjukvarukalibrera en laptop eller kontorsskärm. Du får jämnare färger, men också färre färger och dessutom problem med tonhopp. Hur är det med en grafisk bildskärm då? Jo, där kalibreras istället skärmens hårdvara. Det innebär att färger och bilder alltid blir rätt.

Varför är det viktigt att kalibrera?

Ser du fel, så redigerar du fel, är en gammal sanning inom bildhantering. Men hur säkerställer du att färger och bilder du ser på skärmen verkligen är rätt? 

Inget absolut gehör 
Vissa musiker kan avgöra exakt rätt tonhöjd utan hjälpmedel. Man pratar här om absolut gehör. När det gäller färger saknar vi människor den förmågan. Färger är en subjektiv upplevelse och vi kan inte avgöra om en färg är rätt med bara ögonen.

Visar din bildskärm fel färger?
Om din skärm exempelvis visar fel svärta kan du luras att ändra svärtan för att bilden ska se bra ut på skärmen. När bilden sedan visas på en skärm med rätt svärta kan t ex det svarta plötsligt bli gråare.

Hårdvarukalibrering
Hur löser du problemet? Jo, du behöver en bildskärm som kan hårdvarukalibreras. Med andra ord en grafisk bildskärm där hårdvaran kalibreras, vilket säkerställer att du alltid kommer att se rätt färger och bilder.

När du väljer en grafisk bildskärm från EIZO kan du känna dig trygg. Den höga kvaliteten på bildskärmen tillsammans med EIZO's högpresterande kalibreringsprogram ColorNavigator säkerställer att du kommer att se rätt färger och toner.

”Kalibrering är ett måste, inte ett alternativ”

Fördelar med hårdvarukalibrering:

 • Rätt bilder och färger. Med din EIZO-skärm kan du vara säker på att det du fotograferar blir exakt det som visas på skärmen. Till exempel kommer en bild som tagits i RAW med en Adobe RGB färgrymd återges med 99 % Adobe RGB-färgrymd.
 • Enhetlighet och kvalitet. Regelbunden kalibrering hindrar att ljus och färgbalans på bildskärmen förändras över tid. På så sätt säkerställs en enhetlig färghantering under hela arbetet. Du kan vara säker på att det du ser inte är en ”bra” färg, utan rätt färg.
 • Produktivitet. Att använda färghantering och bildskärmskalibrering tillsammans för att skapa enhetlighet ger en ökad produktivitet.

Automatiskt schemalagd kalibrering – enkelt och smidigt
EIZO's CG-serie har till skillnad från CS-serien en inbyggd kalibrering i skärmens överdel. Detta möjliggör bland annat att du kan schemalägga när kalibreringen ska ske, exempelvis utanför kontorstid. Med andra ord kan du t.ex. se till att skärmen alltid kalibrerar sig själv varje måndag morgon klockan 7.

ColorNavigator Network förenklar jobbet
Har ni skärmar på flera kontor, på landet eller jobbar ni i projekt över världen? Då kan ni använda gratistjänsten ColorNavigator Network. I korta ordalag är det en mjukvara som kopplar ihop alla skärmar, så att inställningar, kalibrering, profiler etc kan skötas av en admin. Kontakta oss, så berättar vi mer.

Frågor & Svar
Hur ofta ska jag kalibrera min bildskärm?
Vi rekommenderar minst var 200:e timme.

Varför räcker det inte med mjukvarukalibrering?
Problemet med mjukvarukalibrering är att du får färre antal färger och problem med tonhopp. Hårdvarukalibrering visar alltid rätt färger och bilder. Arbetar du professionellt med bildhantering rekommenderar vi en skärm som kan hårdvarukalibreras.

Ladda ner guiden >

Behöver du kalibreringsbara bildskärmar till jobbet?

Vad sägs om bara tre minuters uppvärmningstid och inbyggd kalibrator kopplad till en molntjänst? 

Välkommen att kontakta oss

”Därför är det tryggt med EIZO”

Jag är inte tekniskt intresserad, utan lägger hellre tid på mina bildidéer än att grotta ner mig i tekniken. Det räcker att jag kan lita på att bildskärmen alltid visar rätt. Och därför är det tryggt med EIZO. Om jag jämför en bild jag redigerat på min EIZO-skärm med en laptop ser jag tydligt att det blir olika ljusstyrkor. Det håller inte för mig som professionell fotograf.


Läs hela intervjun med Therese Asplund
Therese Asplund, prisbelönt fotograf

Skapa och gör profiler på skärmen

En bild måste såklart se så lik ut som möjligt i alla medier och hos alla mottagare. I en grafisk skärm kan du därför jobba med ICC-profiler. Det innebär att du direkt på bildskärmen kan skapa eller göra egna profiler. Vilket ger fördelen att du kan simulera hur det ser ut hos mottagaren – direkt på skärmen.

ICC-profilen är viktig för slutresultatet

ICC-profiler skapar referenspunkter
Om fem personer ska peka ut en viss färg, t ex grönt, så kommer du förmodligen få fem olika svar. Vi uppfattar färger på olika sätt och behöver därför en referens att relatera till. Och ICC-profiler gör just det jobbet –  skapar referenspunkter. ICC-profiler kallas även färgprofil och är en mängd data som beskriver egenskaperna hos en färgenhet eller färgrymd.

Bästa möjliga bild i alla medier
När du jobbar på en ColorEdge-skärm kan du enkelt hämta ICC-profiler från exempelvis papperstillverkaren eller göra din egen ICC-profil efter t ex papperstyp, media, webbläsare eller din smartphone.

Med hjälp av ICC-profilen kan du direkt på ColorEdge-skärmen, simulera hur det ser ut hos mottagaren. Därefter kan du anpassa materialet, så att det ser ännu bättre ut i mottagande media.

Ingen bildskärm är den andra lik

Du har säkert hört talas om uniformitet. Enkelt uttryckt handlar det om hur bra en bildskärm sprider ljus, färg mm över skärmens yta. Alla bildskärmar har problem med uniformiteten och naturligtvis är det viktigt att du sitter med en skärm som är så uniform som möjligt.

Ingen bildskärm är den andra lik

Litar du på skärmen?
Att redigera på en skärm som exempelvis är mörkare i ena hörnet och ljusare i det andra duger inte om du jobbar med färg och ljuskritiskt material. Du måste alltid kunna lita på skärmen för att redigeringen ska blir korrekt.  

Alla avvikelser korrigeras
Alla ColorEdge-skärmar är manuellt justerade och försedda med vår unika uniformeringsfunktion – Digital Uniformity Equalizer (DUE) som gör att skärmen blir extremt jämn i både ljus och färg över hela ytan.

Bildskärm med DUE vs utan DUE

Fabriksinställd gammanivå garanterar optimal färggradering

Gammanivån påverkar kontrasten, ljusstyrkan och färgnoggrannheten hos din skärm.
Alla ColorEdge-skärmar är noggrant kontrollerade och korrigerade på vår fabrik i Japan.
Det här säkerställer de mest optimala och jämnaste färggraderingarna i dina bilder och filmer.

Ett måste för att nå korrekt och konsekvent färgåtergivning över olika enheter och applikationer, helt enkelt.

5 smarta skäl till att välja en grafisk bildskärm från EIZO:

 • Inbyggd kalibrator – kopplas till en smart molntjänst (CG-serien)
 • Möjlighet till manuell schemaläggning av kalibrering (CG-serien). Välj bara datum och skärmarna kalibreras automatiskt, var du än är
 • 3 minuters uppvärmningstid (CG-serien) – sparar både tid och elförbrukning
 • Bitdjup på 10 bitar per färg
 • Utrustade med Digital Uniformity Equalizer (DUE) och Adobe RGB:s färgrymd med en miljard färger per kanal

Välkommen att kontakta oss